call 072 - 844 52 85

Is uitvaartgeld vrij te besteden?

Zodra je komt te overlijden, komt er een geldkapitaal vrij vanuit de uitvaartverzekering. Mits je natuurlijk een geldverzekering hebt afgesloten. Hoe zit dat eigenlijk met geld dat vrij komt na jouw overlijden: mogen nabestaanden dat vrij besteden of zijn daar bepaalde speelregels voor? In dit blogartikel vertellen wij je er meer over.

Geld- of naturaverzekering

Of er überhaupt een uitkering plaatsvindt, is afhankelijk van wat voor soort uitvaartpolis je hebt afgesloten. Een naturaverzekering keert namelijk niet uit in geld, maar in een dienstenpakket. Heb je destijds gekozen voor een kapitaalverzekering? Dan keert een verzekeraar het geldbedrag uit dat je hebt verzekerd voor je uitvaart.

Geld specifiek voor de uitvaart

Het geld dat vrijkomt uit een kapitaalverzekering is expliciet bedoeld om je uitvaart mee te bekostigen. Nabestaanden moeten er dus jouw uitvaart mee betalen. In sommige gevallen wordt er eerder geld uitgekeerd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij terminale patiënten. Een klein gedeelte van de verzekering is dan vrij te besteden voor onder meer opvang aan huis.

Is de hoogte van het verzekerd toereikend voor het bekostigen van je uitvaart en blijft er zelfs nog wat geld over? Dan is dit geld door nabestaanden vrij te besteden. Er kunnen bijvoorbeeld openstaande nota’s van andere partijen mee worden voldaan.

Uitvaartverzekering in diensten

Een naturaverzekering keert uit in diensten. Dit betekent dat je bepaalde onderdelen van een uitvaart verzekerd, bijvoorbeeld de kist en een aantal volgauto’s. Nabestaanden krijgen hier dus niet te maken met een uitkering van geld, tenzij er een klein kapitaal is meeverzekerd op de polis.

Check de voorwaarden

Wil je weten hoe het zit bij jouw uitvaartverzekering? Lees er dan de polisvoorwaarden eens goed op na. Je weet snel genoeg hoe de voorwaarden zijn inzake het geld dat je verzekerd voor een uitvaart. Eventueel kun je dan je verzekering bijstellen naar jouw eigen inzicht en wensen.

Vond u deze pagina nuttig?

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629