call 072 - 844 52 85

Huisarts informeren bij overlijden

Wanneer u geconfronteerd wordt met het overlijden van een directe naaste, zult u in een emotionele rollercoaster belanden. Toch zullen enkele dingen vrijwel direct na het overlijden geregeld moeten worden. Het allereerste wat dient te gebeuren is het waarschuwen van de arts. Enkel een arts mag volgens de wetgeving namelijk het overlijden officieel vastleggen. Daarbij kijkt de arts ook direct naar de doodsoorzaak. Na de verklaring van overlijden, zal de arts twee documenten moeten afgeven. Deze zijn weer nodig wanneer u de overledene gaat aangeven bij de burgerlijke stand.

Wanneer een arts waarschuwen?
Wanneer er iemand thuis komt te overlijden, dient de arts direct na het overlijden te worden gewaarschuwd. Vervolgens zal de huisarts ook daadwerkelijk zo snel mogelijk langskomen om het overlijden van de persoon officieel vast te stellen. Dit is namelijk nodig volgens de Nederlandse wet. De arts zal vervolgens ook direct bepalen wat de doodsoorzaak is. Vaak is dit vrij snel duidelijk omdat het gaat om een bepaalde ziekte of ouderdom. Wanneer dit niet direct duidelijk is, wordt de overledene verder onderzocht. Wanneer iemand in een verzorgingstehuis of een ziekenhuis overlijdt, is het waarschuwen van een arts door nabestaanden vaak overbodig. In vrijwel alle gevallen zal het verzorgend personeel namelijk een arts inschakelen. Deze arts is bovendien vaak in het gebouw aanwezig, waardoor alles sneller verloopt.

Wat komt de arts precies doen?
Wanneer de arts bij de overledene komt, is zijn eerste en meest belangrijke taak om deze officieel dood te verklaren. Hiervoor gaat de arts vitale functies zoals de hartslag na, om zeker te zijn van het overlijden. Daarna moet de arts ook nog twee documenten invullen: de A-verklaring en de B-verklaring. Deze documenten zijn nodig als bewijs van overlijden voor bijvoorbeeld de burgerlijke stand en eventuele uitvaartverzekeringen.

Donor?
Steeds meer mensen willen na hun dood nog iets betekenen en kiezen er daarom voor om orgaan- of weefseldonor te worden. Wanneer iemand die donor is komt te overlijden, dient het lichaam zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te worden gebracht. Vooral voor organen is snelheid van groot belang. Deze blijven namelijk slechts beperkt houdbaar en zijn daarna niet meer bruikbaar. Breng de arts na het waarschuwen dan ook direct op de hoogte wanneer deze het overlijden komt vast stellen. Deze kan vervolgens namelijk het vervoer naar het ziekenhuis regelen zodat de organen of het weefsel kunnen worden verwijderd en er andere levens gered kunnen worden. Meestal neemt het verwijderen van de organen en/of het weefsel maximaal 24 uur in beslag waarna het lichaam weer wordt teruggeven aan de nabestaanden.

Vond u deze pagina nuttig?

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629