call 072 - 844 52 85

Hoe verzilver je achteraf een uitvaartverzekering?

Overlijdt er iemand in de familie? Dan sla je er ongetwijfeld de administratie op na om te kijken welke uitvaartpolissen er lopen. Of ze nu premievrij zijn of dat er nog aan betaald wordt, zodra ze op naam van de overleden persoon staan, komen ze in aanmerking voor een uitkering in geld, ook wel een kapitaalpolis genoemd. Hoe werkt dat eigenlijk als je pas jaren later alsnog een begrafenispolis aantreft en hoe kun je ervoor zorgen dat deze alsnog wordt uitgekeerd?

Termijn van 5 jaar
Uitvaartverzekeraars hanteren een periode van 5 jaar waarin er tot uitkering kan worden overgegaan. Zelfs al heeft de uitvaart inmiddels plaatsgevonden, dan nog maken erven aanspraak op een uitkering van de verzekeringsmaatschappij. Geef dus niet op als je een polis hebt gevonden, maar kom direct in actie.

Controleer de administratie
Zodra iemand is overleden, denk je vaak niet aan allerlei praktische zaken, waaronder uitvaartpolissen. Toch is het wel degelijk nuttig om de administratie goed te controleren. Zelfs oude polissen komen namelijk in aanmerking voor een eventuele uitkering. Het kan dat een ‘oude’ verzekeraar namelijk is overgenomen door een grote partij.

Heb je geen idee bij welke verzekeraar oude polissen zijn ondergebracht? Raadpleeg dan het archief van De Nederlandsche Bank (DNB). Bovendien kun je ook informatie inwinnen bij het Verbond van Verzekeraars of een eventuele assurantie adviseur bij wie de overleden persoon de polissen had ondergebracht.

Uitvaartpolis gevonden, wat nu?
Heb je een polisblad gevonden die nog niet is uitgekeerd door een uitvaartverzekeraar? Zoek dan uit bij welke maatschappij de polis is ondergebracht en stuur een kopie van de polis, inclusief een kopie legitimatiebewijs en overlijdensakte, plus een kopie bankafschrift nabestaanden en een eventuele verklaring van erfrecht om een polis alsnog te laten uitkeren. Je hebt dan alle benodigde documenten voor een verzekeraar verzameld zodat er alsnog een kapitaaluitkering kan plaatsvinden.

Vond u deze pagina nuttig?

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629