call 072 - 844 52 85

Hoe belangrijk is een uitvaartverzekering voor nabestaanden?

Nabestaanden zijn verantwoordelijk voor het regelen van de uitvaart. Zonder uitvaartverzekering is deze verantwoordelijkheid alleen maar groter. Begrafenis- of crematiekosten komen namelijk voor rekening van nabestaanden. De vraag is natuurlijk of je dat wel wilt of dat het toch verstandiger is om een goede uitvaartverzekering af te sluiten. Daarnaast: welke risico’s loop je nog meer als er geen verzekering aanwezig is?

Geen uitvaartverzekeringsplicht

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Deze verplichting geldt echter niet voor een uitvaartverzekering of een andere levensverzekering. Toch brengt een overlijden zonder verzekering wel degelijk de nodige risico’s met zich mee. De rekening wordt namelijk gepresenteerd aan nabestaanden en veel mensen vinden dit toch geen prettig idee.

Risico’s van geen uitvaartverzekering
Elke uitvaart kost geld. Of je nu kiest voor een sobere uitvaart of niet, het brengt altijd de nodige kosten met zich mee. Als jij geen verzekering hebt om deze kosten af te dekken, komt de rekening op het bordje van nabestaanden. Dit kan echter voor vervelende problemen zorgen, zeker als er geen erfenis vrijkomt of wanneer nabestaanden geen geld hebben om de uitvaart te kunnen betalen. Soms is het voor nabestaanden mogelijk om hiervoor bijzondere bijstand aan te vragen bij de gemeente.

Wat als er geen nabestaanden zijn?
Als er geen nabestaanden zijn, wordt een uitvaart verzorgd door de plaatselijke gemeente. Zijn er wel nabestaanden, maar weigeren ze om jouw uitvaart te regelen én te bekostigen? Dan neemt de gemeente deze verantwoordelijkheid op zich. Dit betekent echter wel dat nabestaanden geen enkele inspraak hebben in de uitvaart.

Zorg voor voldoende spaargeld of sluit een uitvaartverzekering
Juist vanwege deze financiële risico’s is het belangrijk om geld apart te zetten voor je eigen uitvaart. Dit kan door geld te sparen via een spaarrekening, maar wel met het risico dat er wellicht onvoldoende spaargeld is als je overlijdt. Bovendien kunnen nabestaanden nooit zomaar aan je spaargeld komen. Hier gaat flink wat tijd overheen en de uitvaartnota moet wel worden betaald.

Daarom is het verstandiger een uitvaartpolis online af te sluiten en daarmee de kosten af te dekken van een begrafenis of crematie. Dit doe je gemakkelijk via onze site bij een uitvaartverzekeraar die goed bij jou past.

Vond u deze pagina nuttig?

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629