call 072 - 844 52 85

Het opbaren van de overledenen

Na het overlijden wordt de overledene een laatste keer verzorgd, voor het opbaren. Dit gebeurt tijdens het afleggen. Doorgaans vindt het afleggen plaats in het uitvaartcentrum. Weinig mensen zijn echter op de hoogte van het feit dat dit ook in de privacy van de eigen woonst kan/mag gebeuren.

Na het afleggen wordt de overledene opgebaard. Het opbaren kan enkele dagen duren, maximaal vijf. Ook dit evenement kan thuis plaatsvinden, net zo goed als in het uitvaartcentrum. Tijdens deze periode kunnen de nabestaanden op bepaalde tijdstippen afscheid nemen van hun geliefde. Dit is een voorname stap in het rouwproces. Daarom ook dat het opbaren gedekt wordt door de meeste natura uitvaartverzekeringen.

Thuis opbaren
De keuze voor de plaats van het opbaren is uiteraard het recht van de nabestaanden. Zij bepalen zelf of de overledene thuis, dan wel in het uitvaartcentrum wordt opgebaard. Thuis opbaren gebeurt doorgaans in het bed van de afgestorvene. Het is mogelijk via de installatie van een koelplaat onder het lichaam van de overledene. Deze plaat houdt het lichaam koel, zodat het in goede conditie blijft.
De meeste uitvaartverzekeringen nemen de kost voor deze plaat op in hun aanbod, hoewel zo’n opname kan verschillen al naargelang het gekozen verzekeringspakket. Of de koelplaat opgenomen werd in uw verzekering, kunt u nalezen in de polisvoorwaarden.

Opbaren in het uitvaartcentrum
Uiteraard blijft het ook mogelijk om de overledene op te baren in het uitvaartcentrum. Doorgaans gebeurt dit dan in hetzelfde centrum waar ook de uitvaartdienst en eventuele crematie plaatsvindt. Toch is het mogelijk het opbaren en de uitvaart op verschillende locaties te laten gebeuren.
Met het uitvaartcentrum kunnen vervolgens één of verschillende afscheidsmomenten afgesproken worden. Zoals het ook thuis gebeurt, ligt de overledene tijdens dit gebeuren op de koelplaat. Tussen afscheidsmomenten verblijft hij of zij in de koelruimte.
Een voordeel van het opbaren in een uitvaartcentrum is dat deze centra vandaag de dag 24/7 beschikbaar zijn. Zo kunnen de nabestaanden op elk gewenst moment afscheid nemen van hun geliefde. Dit is thuis vaak niet mogelijk.

Bed, open kist of gesloten kist
Ook hoe een overledene wordt opgebaard is de keuze van de nabestaanden. Hier wordt vaak geopteerd voor een open bed, maar ook een kist blijft gebruikelijk.
In een open kist kan de overledene gezien worden. De afscheidsnemer kan hem of haar persoonlijk groeten. Foto’s en spulletje van de overledene kunnen het opbaren daarbij nog persoonlijker maken. De ervaring leert verder ook dat kinderen vaak normaal omgaan met de open kist of het bed.
Om diverse redenen kan echter ook gekozen worden voor een gesloten kist. Dit gebeurt meer wanneer de overledene gestorven is in een ongeluk of door omstandigheden die liever niet getoond worden. Tevens zijn de wensen van de overledene zelf hier van belang. Toch is de open kist tegenwoordig vaker mogelijk: de technieken om eventuele wonden of verkleuringen te verbergen staan erg ver.

Het opbaren van de overledenen
4.3 (86.67%) 3 votes

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629