call 072 - 844 52 85

Een milieuvriendelijke uitvaart

Er is een nieuwe methode ontwikkeld om het lichaam te ‘verwerken’ na een overlijden. Resomeren is een moderne manier om het lichaam te ontbinden. Bovendien is het een stuk milieuvriendelijk, want er blijft slechts wat poeder over. Wat is resomeren, is het toegestaan in Nederland en is het echt zoveel milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld begraven of cremeren?

Wat is resomeren?

Bij resomeren wordt de overleden persoon in een installatie geplaatst. In combinatie met water en alkali wordt het lichaam ‘opgelost’. Van het stoffelijk overschot blijft slechts 3 procent over. Wat overblijft is een klein beetje calciumfosfaat en vloeistof. Het desbetreffende poeder stop je bijvoorbeeld in een urn of strooi je uit over het water. De vloeistof is steriel en kan daarom door het riool worden gespoeld.

Is resomeren in Nederland toegestaan?

Voor resomeren is in de Nederlandse wetgeving momenteel nog geen ruimte. Conform de Wet op de lijkbezorging is dit (nog) niet toegestaan. In de Verenigde Staten en Engeland is het onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Sinds 2011 is Yarden er in Nederland al wel voor aan het pleiten dat deze uitvaartvorm in Nederland wordt toegestaan. Het kan echter nog jaren duren voordat het eindelijk zover is.

Hoe milieuvriendelijk is resomeren?

Resomeren is wel degelijk milieuvriendelijk dan bijvoorbeeld begraven of cremeren. Voor begraven bijvoorbeeld betaal je de meeste milieubelasting. Bij cremeren is dit ook het geval, maar wel al een stuk minder. Kies je voor resomeren, dan hoeft er nagenoeg geen milieubelasting te worden betaald. Bovendien wordt er minder energie verbruikt bij het gehele proces en worden er minder broeikasgassen uitgestoten.

Welke optie past bij jou?

Het is aan jou om te bepalen welke optie (begraven, cremeren of resomeren) het beste aansluit op je wensen. Aangezien de kans groot is dat in Nederland resomeren in de toekomst wordt toegestaan, kan het geen kwaad hier nu alvast over na te denken. Dit kun je namelijk meenemen in je keuze voor een uitvaartverzekering.

Een milieuvriendelijke uitvaart
4.6 (91.11%) 9 votes

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629