call 072 - 844 52 85

Dragen en laten zakken van de kist

Normaal gesproken wordt de kist zowel tijdens als na de uitvaartplechtigheid gedragen. Wanneer de kist is aangekomen op de bestemming van het graf, laten ze deze naar beneden zakken. Zowel het dragen als het laten zakken is een belangrijk onderdeel en moet dan ook altijd goed gaan. Als nabestaande kunt u er zelf voor kiezen wat u wilt. Zo kunt u de kist zelf dragen met bijvoorbeeld familie en/of vrienden, maar u kunt ook kiezen voor professionele dragers.

Professionele dragers
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor professionele dragers in plaats van zelf de kist te dragen. De professionele dragers zijn namelijk getraind. Niet alleen qua gewicht kunnen zij dit aan, maar u kunt er ook altijd op rekenen dat het allemaal goed verloopt. U wilt natuurlijk niet dat er iets fout gaat tijdens het dragen van de kist. Het verschilt per uitvaartverzekering of de kosten van de professionele dragers worden gedekt. Deze kosten worden meestal niet gedekt als u de basisverzekering heeft.

Uiteraard kunt u de kosten dus ook zelf betalen. Per drager wordt er tussen de € 50 en € 100 gevraagd. Deze kosten zijn afhankelijk van onder andere de afstand die gelopen moet worden met de kist en of de kist op andere momenten ook gedragen moet worden. Het is normaal om zes dragers per kist te rekenen.

Zelf dragen
Om kosten te besparen, kunt u ervoor kiezen om zelf de kist te dragen met familie en/of vrienden. Dit hoeft overigens niet alleen te gaan om kosten. Sommige mensen vinden het persoonlijker om de kist zelf te dragen in plaats van dit te laten doen door onbekenden.
Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden. Allereerst moeten de dragers niet veel verschillen in lengte. Wanneer de een heel klein is, wordt het al lastig omdat de kist dan niet meer recht loopt. Een verschil dan meer van 15 centimeter is afgeraden.
Het lopen met de kist is lastig, dus oefen dit van tevoren en maak alvast wat afspraken. Denk aan hoe snel er gelopen wordt, hoe groot de passen moeten zijn etc. Denk ook aan afspreken hoe de kist opgetild wordt en hoe deze omlaag gebracht zal worden. Het moet er ten alle tijden netjes uit blijven zien en absoluut niet rommelig.

Laten zakken
Het is taak van de uitvaartondernemer om de lift voor het zakken te plaatsen, dus u hoeft zich daarover niet druk te maken. De kist moet voorzichtig op de lift worden geplaatst en vervolgens is er tijd voor een mooie toespraak. Hierna zal de kist omlaag gaan en zodra de begrafenis voorbij is, zal de begrafenisondernemer ervoor zorgen dat de lift verwijderd wordt. Het is overigens meestal ook een mogelijkheid om de kist met aarde te bedekken.

Vond u deze pagina nuttig?

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629