Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 14 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 29 september 2023

Kist dragen en laten zakken

Normaal gesproken wordt de kist zowel tijdens als na de uitvaartplechtigheid gedragen. Wanneer de kist is aangekomen op de bestemming van het graf, laten ze deze naar beneden zakken. Zowel het dragen als het laten zakken is een belangrijk onderdeel en moet dan ook altijd goed gaan. Als nabestaande kunt u er zelf voor kiezen wat u wilt. Zo kunt u de kist zelf dragen met bijvoorbeeld familie en/of vrienden, maar u kunt ook kiezen voor professionele dragers.

Hoe werkt het dragen van een kist?

Hieronder ziet u de 5 stappen over het dragen van een grafkist.

  1. Voor het dragen van een kist zijn minsten zes mensen nodig. Het mooiste is als deze dragers ongeveer dezelfde lengte hebben.
  2. Aan beide kanten van de kist staan drie dragers
  3. Zodra iedereen op de juiste positie staat kan de kist opgetild worden. Het is belangrijk dat dit tegelijk gebeurd. Vaak geeft de uitvaartondernemer hiervoor een seintje.
  4. Het is belangrijk om allemaal met dezelfde voet te beginnen met lopen. Zo loopt iedereen in dezelfde pas. Wanneer dat niet lukt kunt u het beste even stoppen en gezamenlijk opnieuw beginnen.
  5. Wanneer u naar het graf loopt is het belangrijk dat de voorste twee aan de zijkant van het graf doorlopen tot de voorkant van het graf. Zo komt de kist mooi boven het graf te hangen op de constructie die daarvoor is gemaakt.

Hieronder ziet u een handig filmpje van het dragen van een kist.

Professionele dragers

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor professionele dragers in plaats van zelf de kist te dragen. De professionele dragers zijn namelijk getraind. Niet alleen qua gewicht kunnen zij dit aan, maar u kunt er ook altijd op rekenen dat het allemaal goed verloopt. U wilt natuurlijk niet dat er iets fout gaat tijdens het dragen van de kist. Het verschilt per uitvaartverzekering of de kosten van de professionele dragers worden gedekt. Deze kosten worden meestal niet gedekt als u de basisverzekering heeft.

Uiteraard kunt u de kosten dus ook zelf betalen. Per drager wordt er tussen de € 50 en € 100 gevraagd. Deze kosten zijn afhankelijk van onder andere de afstand die gelopen moet worden met de kist en of de kist op andere momenten ook gedragen moet worden. Het is normaal om zes dragers per kist te rekenen.

De kist zelf dragen

kist dragen

Om kosten te besparen, kunt u ervoor kiezen om zelf de kist te dragen met familie en/of vrienden. Dit hoeft overigens niet alleen te gaan om kosten. Sommige mensen vinden het persoonlijker om de kist zelf te dragen in plaats van dit te laten doen door onbekenden. Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden.

  • Allereerst moeten de dragers niet veel verschillen in lengte. Wanneer de een heel klein is, wordt het al lastig omdat de kist dan niet meer recht loopt. Een verschil dan meer van 15 centimeter is afgeraden.
  • Het lopen met de kist is lastig, dus oefen dit van tevoren en maak alvast wat afspraken. Denk aan hoe snel er gelopen wordt, hoe groot de passen moeten zijn etc. Denk ook aan afspreken hoe de kist opgetild wordt en hoe deze omlaag gebracht zal worden. Het moet er ten alle tijden netjes uit blijven zien en absoluut niet rommelig.

De kist laten zakken

Het is taak van de uitvaartondernemer om de lift voor het zakken te plaatsen, dus u hoeft zich daarover niet druk te maken. De kist moet voorzichtig op de lift worden geplaatst en vervolgens is er tijd voor een mooie toespraak. Hierna zal de kist omlaag gaan en zodra de begrafenis voorbij is, zal de begrafenisondernemer ervoor zorgen dat de lift verwijderd wordt. Het is overigens meestal ook een mogelijkheid om de kist met aarde te bedekken.

Meer informatie over het kopen van een kist vindt u op uitvaartland.nl

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01