call 072 - 844 52 85

De uitvaartverzekering en de kosten van rouwvervoer

Het komt steeds vaker voor dat mensen al tijdens hun leven nadenken over hoe zij hun uitvaart het liefst verzorgd zouden willen hebben. Dit is een positieve ontwikkeling, aangezien het voor de nabestaanden op deze manier duidelijk is hoe zij het afscheid van hun dierbare op de meest passende manier vorm kunnen geven. Mensen maken hierbij onder meer een keuze voor begraven of cremeren, maar ook zaken als de uitvaartlocatie, de muziekkeuze, de catering en het rouwvervoer komen aan de orde. Dit artikel inventariseert de vele mogelijkheden die er wat betreft het rouwvervoer zijn. Daarnaast gaat het ook in op het kostenaspect van rouwvervoer.

Traditioneel rouwvervoer

Bij de term ‘rouwvervoer’ denkt u wellicht al snel aan de traditionele zwarte rouwwagens van een uitvaartondernemer. Nu is het zo dat de wet geen verplichtingen stelt aangaande het rouwvervoer, wat betekent dat eigen vervoer eveneens een mogelijkheid is. Toch is de eerdergenoemde zwarte rouwwagen ook vandaag de dag nog een veel gekozen optie. Daarnaast zijn er echter tevens andere mogelijkheden. Zo hoeven de rouwwagens bijvoorbeeld niet zwart te zijn, maar kan evengoed gekozen worden voor grijze of witte auto’s. Daarnaast is vervoer mogelijk met paardenkoetsen, al dan niet voor de hele rouwstoet. In sommige gevallen kiest men voor een uitvaartbus, waarin plaats is voor zowel de overledene als voor de nabestaanden.

‘Anders’ kan ook

Het is goed mogelijk dat de voorbeelden die in het voorgaande werd genoemd niet aansluiten bij de wensen van de overledene – of bij hoe u uw eigen uitvaart voor u ziet. Er is echter nog meer mogelijk. Spreekt een roze rouwauto u meer aan? Ook dat kan geregeld worden. En als u bij leven een (milieuvriendelijke) fietsliefhebber bent, past een bakfiets wellicht goed bij u. Geheel in stijl kan de rouwstoet dan bestaan uit fietsende mensen. Trok de dierbare er altijd graag op zijn motor op uit? Dan biedt rouwvervoer met een ‘uitvaartmotor’ misschien een aanknopingspunt. Al met al zijn er volop mogelijkheden om het rouwvervoer, net als de uitvaartlocatie, geheel af te stemmen op de overledene. Een begrafenisondernemer kan u wat rouwvervoer betreft van deskundig advies voorzien.

Rouwvervoer en uitvaartverzekering

Welke vorm van rouwvervoer ook uw voorkeur heeft, het is altijd aan te raden de polisvoorwaarden van uw uitvaartverzekering na te kijken op de ruimte die u wat dit betreft hebt. Gezien de vele mogelijkheden die er voor uitvaartvervoer zijn, is het onmogelijk een indicatie van de kosten te geven. U kunt echter wel van tevoren controleren in hoeverre uw verzekering uw wensen op het vlak van (afwijkende vormen van) rouwvervoer dekt. Zo kan een rouwauto voor de overledene onder een basisverzekering vallen, maar is vervoer van de nabestaanden daar bijvoorbeeld waarschijnlijk niet mee gedekt. Wilt u wel gebruikmaken van volgauto’s, dan kan dit tot aanzienlijk hogere kosten leiden. Door uw uitvaartverzekering op voorhand op uw voorkeuren af te stemmen, voorkomt u dat uw dierbaren op een moeilijk moment in hun leven met onvoorzien hoge kosten worden geconfronteerd.

De uitvaartverzekering en de kosten van rouwvervoer
4.7 (93.33%) 3 votes

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629