Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 19 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 19 augustus 2021

Carenzjaren en medische acceptatie uitvaartverzekering

Wanneer u op zoek gaat naar een uitvaartverzekering en zodoende diverse aanbieders van deze verzekeringen met elkaar vergelijkt, zult u ook verzekeraars tegenkomen die een medische acceptatie willen. Maar wat is dat nu precies? En wat houdt de term carenzjaren in die ook vaak gebruikt wordt? In dit artikel leggen we de betekenis van beide begrippen uit.

Wat is medische acceptatie?

Wanneer u een uitvaartverzekering wilt afsluiten, willen veel verzekeraars eerst een medische acceptatie. Dat betekent dat er een aantal vragen aan u gesteld worden over uw gezondheid. Dit wordt in de volksmond ook wel eens een gezondheidsverklaring genoemd. Een arts zal deze gezondheidsverklaring bekijken en vervolgens besluit de verzekeraar of u medisch geaccepteerd wordt.

Carenzjaren

carenzjarenEr zijn verzekeraars die u direct accepteren, zonder dat een medische acceptatie noodzakelijk is. Dat betekent dat uw huidige gezondheid geen rol speelt waardoor de verzekeraar uiteraard een hoger risico loopt. Om dat risico toch te verlagen, maken ze gebruik van een zogeheten wachttijd. Deze wachttijd wordt in carenzjaren uitgedrukt. Meestal gaat het over twee jaar. Wanneer er binnen die carenzjaren sprake is van overlijden, wordt niet het volledig verzekerde bedrag uitbetaald. Meestal wordt de betaalde premie plus rente terug betaald. Hier worden dan wel de kosten afgetrokken die de verzekeraar heeft gemaakt. Een uitzondering hierop is een ongeval; in dat geval wordt altijd het volledige bedrag uitgekeerd.

Geen medische acceptatie?

In sommige gevallen is het mogelijk dat u door omstandigheden niet medisch geaccepteerd wordt door de verzekeraar. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend. Gelukkig kunt u dan alsnog terecht bij de verzekeraar. Het enige verschil is dat er dan meer carenzjaren bijkomen, omdat de verzekeraar nu eenmaal een hoger risico loopt. Zoals eerder vermeld duurt het daardoor langer voordat u eventueel recht heeft op de volledige premie. Het aantal carenzjaren wordt eenzijdig door de verzekeraar bepaald.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01