menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 9 juli 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Gezondheidsverklaring en uitvaartverzekering

Wilt u een uitvaartverzekering afsluiten? Dan kan de verzekeraar u vragen om een gezondheidsverklaring in te vullen. Maar wat is dit precies? En waarom moet dat? Wij leggen het u uit.

Wat is een gezondheidsverklaring?

Een gezondheidsverklaring is een formulier met allerlei vragen over uw gezondheid. Het heet ook wel een medische keuring. Met een gezondheidsverklaring geeft u aan wat uw medische geschiedenis is en hoe gezond u nu bent. De verzekeraar wil bijvoorbeeld weten of u in het verleden ernstig ziek bent geweest, of u rookt en of u een chronische ziekte heeft. Hiermee schat de verzekeraar de kans op overlijden in. Zo is het voor mensen met een chronische ziekte of een hoge leeftijd vaak lastig om een uitvaartverzekering af te sluiten; de kans op overlijden is (te) groot.

Hoe ziet een gezondheidsverklaring eruit?

De verzekeraar heeft onderzoeksplicht en u heeft mededelingsplicht. De verzekeraar vraag naar uw gezondheid en u geeft eerlijk antwoord. Hoe de gezondheidsverklaring eruit ziet, verschilt per verzekeraar. Elke verzekeraar moet zich aan de wet en regels houden. Meestal zijn er vragen over:

  • Uw leeftijd, gewicht en lengte
  • Welke medicijnen u gebruikt
  • Het wel of niet hebben van een chronische aandoening
  • Of u een (terminale) ziekte heeft
  • Lichamelijke en/of geestelijke beperkingen

Bij de ene verzekeraar is de gezondheidsverklaring een lijst met vragen. Terwijl bij de ander de medische keuring meer uitgebreid is. Zo kan een verzekeraar vragen naar een kopie van uw medicatie of is er een verklaring van uw arts nodig.

Waarom een gezondheidsverklaring invullen?

Iedereen komt een keer te overlijden. Heeft u een uitvaartverzekering en overlijdt u? Op dat moment moet uw verzekeraar uitkeren. En dit kost de verzekeraar geld. De verzekeraar wil zo precies mogelijk weten wanneer zij moeten betalen. Daarom hebben ze informatie over uw leeftijd en gezondheid nodig. Op basis van cijfers en statistieken wordt berekend hoe groot de kans op overlijden is. En hoe groter het risico op overlijden, hoe hoger de premie.

Medische acceptatie

Gezondheidsverklaring uitvaartverzekering

Door het invullen van een gezondheidsverklaring krijgt de verzekeraar een beter beeld van de risico’s. Bij een slechte gezondheid of hoge leeftijd is de kans op overlijden immers groter. En zal de uitvaartverzekeraar sneller moeten uitkeren. Dit betekent dat u na het invullen van de gezondheidsverklaring geweigerd kan worden als klant. De verzekeraar vindt het risico dan te groot. Maar bent u jong en heeft u een goede gezondheid? Dan is de kans op overlijden een stuk kleiner. Bovendien kunt u dan langer premie afdragen, waardoor u een lagere premie krijgt. Het verschilt per verzekeraar welke eisen er zijn voor het wel of niet accepteren van een klant.

Beoordeling van de gezondheidsverklaring

Zodra u uw gezondheidsverklaring heeft ingevuld, zal de uitvaartverzekeraar naar uw antwoorden kijken. Op basis hiervan wordt bepaald hoe groot het risico is om uw als nieuwe klant te accepteren. Als de kans op overlijden erg groot is, bijvoorbeeld omdat u lijdt aan een chronische of terminale ziekte, dan:

  • Betaalt u een hoge premie, of
  • Wijst de verzekeraar uw aanvraag af

Wat als u liegt?

Mensen willen nog wel eens liegen over hun gewicht of slechte gewoontes. U schaamt zich hiervoor of u verwacht een (te) hoge premie. Echter, dit kan grote gevolgen hebben voor uw nabestaanden. Op basis van uw gezondheidsverklaring en statistieken schat de uitvaartverzekeraar de kans op overlijden in. Toch kan het gebeuren dat u vroegtijdig na het afsluiten van de verzekering overlijdt. In dat geval zal de verzekeraar onderzoek doen naar de doodsoorzaak. Als hieruit blijkt dat u uw gezondheidsverklaring niet naar waarheid heeft ingevuld, dan heeft dit gevolgen voor de uitkering. De verzekeraar kan besluiten om het bedrag niet of maar deels uit te keren. Het is dus van belang om altijd eerlijk te zijn.

Een uitvaartverzekering zonder gezondheidsverklaring

Het is mogelijk om een uitvaartverzekering zonder medische keuring te krijgen. Er zijn verzekeraars die geen medische acceptatie verrichten. Bijvoorbeeld mensen met een chronische ziekte of handicap kunnen hier een verzekering afsluiten. Bovendien kunt u ervoor kiezen om de gezondheidsverklaring niet in te vullen. In dat geval zijn er twee opties:

  • Uw aanvraag wordt alsnog geweigerd
  • Uw aanvraag wordt geaccepteerd, maar u betaalt een hoge premie

Bij beide opties kunt u contact opnemen met de uitvaartverzekeraar om te bespreken of u gebruik kunt maken van zogenaamde carenzjaren.

Wat is zijn carenzjaren?

Carenzjaren zijn in principe hetzelfde als wachttijd. Dit betekent dat de verzekeraar niets uitkeert als u binnen een bepaalde tijd na het afsluiten van de uitvaartverzekering overlijdt. Op deze manier loopt de verzekeraar minder risico. Meestal gaat het om de eerste twee of drie jaar na het afsluiten van de verzekering. Het verschilt per verzekeraar welke voorwaarden er gelden.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01