Onafhankelijk informatie centrum

Begrafenisverzekering nodig?

Het is verstandig om een begrafenisverzekering af te sluiten wanneer u uw nabestaanden niet wilt belasten met de kosten van uw begrafenis. Er kunnen echter situaties zijn waarin u zich afvraagt of het afsluiten van een begrafenisverzekering wel noodzakelijk is. In dit artikel worden de drie meest genoemde redenen uiteengezet.

U heeft eigen spaargeld

U kunt ervoor kiezen om zelf het bedrag voor uw uitvaart bij elkaar te sparen en op een aparte rekening te zetten. Een uitvaart kost op dit moment 8000 tot 10.000 euro. U weet echter niet wanneer u komt te overlijden. Wanneer u overlijdt terwijl u nog geen substantieel bedrag bij elkaar heeft gespaard, kunnen uw nabestaanden de uitvaart niet volledig van uw spaargeld betalen. De kosten van een uitvaart stijgen bovendien nog steeds. Wat nu een goed gekozen bedrag lijkt, blijkt over tien of twintig jaar misschien een veel te laag bedrag te zijn om de uitvaart te kunnen bekostigen. Mocht u wel voldoende geld opzij gezet hebben op het moment van overlijden, dan nog hebben uw nabestaanden een probleem. Zij zullen de kosten namelijk eerst zelf voor moeten schieten omdat zij niet direct kunnen beschikken over uw spaargeld. Er gaat enige tijd overheen voordat uw erfgenamen uw geld kunnen gebruiken.

U heeft een eigen woning

Wanneer u een eigen woning heeft, kunnen de kosten van een uitvaart betaald worden van het geld dat de verkoop van uw woning oplevert. Het geld dat na de aflossing van de hypotheek overblijft komt ten goede aan uw erfgenamen. Het nadeel is echter dat dit geld niet direct na uw overlijden beschikbaar is. Er gaat enige tijd overheen voordat uw huis eigendom wordt van uw erfgenamen. Vervolgens kunnen er nog maanden of zelf jaren verstrijken voordat uw huis verkocht wordt. De rekening van uw uitvaart zal echter binnen veertien dagen voldaan moeten worden. Uw nabestaanden zullen de kosten dus eerst voor moeten schieten.

U heeft een overlijdensrisicoverzekering

Veel mensen denken dat een overlijdensrisicoverzekering ook de kosten voor een uitvaart dekt. Deze verzekering wordt echter afgesloten om een deel van de hypotheek af te kunnen lossen bij overlijden zodat uw nabestaanden in de koopwoning kunnen blijven wonen. Deze verzekering heeft dus een ander doel. Bovendien heeft een overlijdensrisicoverzekering een beperkte looptijd en wordt er alleen geld uitgekeerd wanneer u overlijdt binnen die looptijd. Bij een uitvaartverzekering kunt u een beperkte periode premie betalen, maar de verzekering blijft altijd geldig. De kosten voor uw uitvaart zijn dus altijd afgedekt.

Redenen om toch een uitvaartverzekering af te sluiten

Het is verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten wanneer uw nabestaanden niet (direct) de kosten van uw uitvaart kunnen betalen. Ook wanneer u voldoende spaargeld heeft of een eigen woning, neemt u uw nabestaanden de zorgen uit handen omdat zij de kosten van uw uitvaart niet voor hoeven te schieten. Met een uitvaartverzekering weet u zeker dat de kosten van uw uitvaart volledig afgedekt zijn.

Begrafenisverzekering nodig?
4.9 (98%) 10 votes