Onafhankelijk informatie centrum

Begrafenispolis afkopen

Heb je een begrafenisverzekering, maar wil je deze eerder stopzetten? Dan moet je je verzekering opzeggen of afkopen. Je begrafenisverzekering wordt dan gestopt, waardoor je ook geen maandelijkse premie meer hoeft te betalen. Maar wanneer is het mogelijk om een begrafenisverzekering af te kopen? En wat zijn de nadelen van het afkopen van je begrafenisverzekering? Wij zetten het voor je op een rij.

Wanneer kun je je begrafenispolis afkopen?

Als je van je begrafenisverzekering af wil, heb je niet altijd de mogelijkheid om deze af te kopen. Je kunt je verzekering alleen afkopen als je een kapitaal begrafenisverzekering hebt waarbij je geldt wordt uitgekeerd. Een natura begrafenisverzekering afkopen is dan ook bijna nooit mogelijk. Bij deze verzekering worden namelijk producten en diensten geleverd -denk aan een kist en de verzorging van de uitvaart. Deze kunnen niet worden uitgekeerd. Daarnaast is het noodzakelijk om een brief te schrijven naar je verzekeringsmaatschappij.

De nadelen van het afkopen van een begrafenispolis

Het afkopen van je begrafenispolis kan een aantal nadelen hebben. Als je je begrafenisverzekering afkoopt, betekent dit bijvoorbeeld dat er veel minder geld uitgekeerd wordt als je komt te overlijden. Dit is natuurlijk vervelend, ook voor de nabestaanden. Zij zullen misschien bij moeten springen om de uitvaart te financieren. Daarnaast kan het zo zijn dat de actuele waarde van de verzekering een stuk lager is dan je misschien had verwacht. Dat de afkoopwaarde lager is dan het verzekerde bedrag, komt doordat de verzekeringsmaatschappij er nog een aantal kosten vanaf trekt.

Wat is de afkoopwaarde van jouw begrafenispolis?

Wat de afkoopwaarde exact is, wordt bepaald door de begrafenisverzekeraar. Zij berekenen de waarde door te kijken naar de betaalde premie tot het moment van afkopen, en het eventuele rendement. Er zijn bovendien een aantal factoren die de afkoopwaarde van jouw begrafenisverzekering kunnen be√Įnvloeden. Zo wordt er ook gekeken naar welk bedrag er verzekerd is, hoeveel jaren er al premie is betaald en hoeveel kosten de verzekeringsmaatschappij heeft gemaakt. Hoe hoger de verzekering en hoe langer de verzekering loopt, des te hoger zal de afkoopwaarde van jouw begrafenispolis zijn.

Begrafenispolis afkopen
4.8 (96.36%) 11 votes