menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 8 juli 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

14 dagen bedenktijd uitvaartverzekering

Sluit u online een uitvaartverzekering af? Dan heeft u recht op 14 dagen bedenktijd. Dit betekent dat u binnen een periode van twee weken kosteloos uw verzekering mag opzeggen. Dit heet het herroepingsrecht. Op deze pagina leest u wat de 14 dagen bedenktijd bij een uitvaartverzekering inhoudt en welke voorwaarden er gelden.

Wat is 14 dagen bedenktijd bij een uitvaartverzekering?

14 dagen bedenktijd bij een uitvaartverzekering

Als u iets online koopt, dan mag u de bestelde dienst of het product binnen een bepaalde termijn annuleren. Deze termijn heet de bedenktijd. U hoeft geen reden voor het annuleren op te geven of extra kosten te betalen. Voor bijna alle producten en diensten die u online bestelt, geldt een bedenktijd van minimaal 14 dagen. Zo ook voor een uitvaartverzekering.

Sluit u online een uitvaartverzekering af? Dan heet dat kopen op afstand. U heeft geen direct contact met de verkoper, maar sluit de verzekering zelf online af. In dat geval heeft u recht op minimaal 14 dagen bedenktijd. Binnen deze periode mag u uw koop (= het afsluiten van de verzekering) ongedaan maken.

Minimaal 14 dagen bedenktijd bij een uitvaartverzekering

Volgens de wet heeft u minimaal 14 dagen bedenktijd als u online een verzekering afsluit. Tijdens de bedenktijd mag u uw keuze ongedaan maken. Dat wil zeggen, u mag binnen 14 dagen, na ontvangst van de polis, zonder opgaaf van reden uw verzekering annuleren. Dit staan in de wet en geldt ook voor een verzekering. De verzekeraar mag u hiervoor geen extra kosten in rekening brengen. Heeft u tijdens deze 14 dagen al premie betaald? Dan is de verzekeraar verplicht om dit terug te storten.

Wanneer gaan de 14 dagen bedenktijd in?

U heeft minimaal 14 dagen bedenktijd bij een uitvaartverzekering. Echter, deze bedenktijd gaat nog niet in als u de verzekering afsluit. De bedenktijd gaat pas in als u uw polis ontvangt. Op dat moment bent u door de verzekeraar geaccepteerd en bent u verzekerd. Zodra u uw polis krijgt, heeft u de tijd om te kijken of de uitvaartverzekering bij uw wensen past. Is dit niet het geval? Dan kunt u de uitvaartverzekering binnen 14 dagen annuleren. De minimale wettelijke bedenktijd is 14 dagen. Echter, de verzekeraar mag hiervan afwijken. Maar alleen in het voordeel van de klant. Veel verzekeraars hanteren een bedenktijd van 30 dagen. De bedenktijd mag dus nooit korter zijn dan 14 dagen, maar wel langer.

Terugbetaling premie na annuleren

Het kan zo zijn dat u al premie heeft betaald, maar toch uw uitvaartverzekering wilt opzeggen. Als u uw verzekering binnen de bedenktijd van 14 dagen annuleert, dan krijgt u de reeds betaalde premie terug. Maar alleen als u binnen de bedenktijd opzegt. Is de bedenktijd al verstreken, maar wilt u toch uw verzekering annuleren? Dan krijgt u de betaalde premie niet terug. En zijn deze kosten voor eigen rekening.

Uitvaartverzekering opzeggen na de bedenktijd

Is de bedenktijd van 14 of 30 dagen bij uw uitvaartverzekering al verstreken? Dan kunt u alsnog uw verzekering opzeggen. Echter, er gelden dan wel een aantal voorwaarden. Wat deze voorwaarden precies zijn, verschilt per verzekeraar. Meestal is dit het niet terugkrijgen van de reeds betaalde premie. In de voorwaarden van de verzekeraar leest u hoe u uw uitvaartverzekering na de bedenktijd kunt opzeggen.

Uw uitvaartverzekering opzeggen: hoe werkt dat?

De 14 dagen bedenktijd bij een uitvaartverzekering werkt als volgt:

1.      Een uitvaartverzekering afsluiten

U heeft online een uitvaartverzekering afgesloten. Dit heet een koop op afstand. Zodra de verzekeraar u heeft geaccepteerd, ontvangt u uw uitvaartpolis. Op het moment dat u uw polis krijgt, gaat de bedenktijd in.

2.      Minimaal 14 dagen bedenktijd

Zodra de bedenktijd ingaat, heeft u minimaal 14 dagen de tijd om te kijken of de door u afgesloten uitvaartverzekering helemaal bij u past. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u ergens anders een beter aanbod vindt. Of dat u erachter komt dat de verzekering toch niet goed bij uw wensen aansluit. U besluit dat u de uitvaartverzekering wilt annuleren.

3.      Contact opnemen met uw verzekeraar

Als u uw uitvaartverzekering wilt opzeggen, dan neemt u contact op met uw verzekeraar. U laat weten dat u zich wilt beroepen op de 14 dagen bedenktijd bij een uitvaartverzekering. En dat u uw verzekering wilt annuleren. De verzekeraar kan u vragen waarom dit zo is. Maar u bent niet verplicht om hier antwoord op te geven. Binnen de wettelijke bedenktijd van 14 dagen mag u zonder opgaaf van reden uw verzekering opzeggen.

4.      Aangetekende brief versturen

U kunt telefonisch contact opnemen, per mail of per brief. Echter, het is raadzaam om een aangetekende brief te versturen. Hierin geeft u aan dat u gebruik wilt maken van uw herroepingsrecht. Een schriftelijke brief met dagtekening zorgt ervoor dat u bewijs heeft dat u uw uitvaartverzekering binnen de bedenktijd heeft opgezegd.

5.      De uitvaartverzekering is opgezegd

Na het versturen van de opzeggingsbrief krijgt u van uw verzekeraar een schriftelijke bevestiging. Op dat moment is uw uitvaartverzekering niet langer actief. Als u annuleert binnen de 14 dagen bedenktijd, dan is dit geheel kosteloos. De al betaalde premie moet de verzekeraar terugstorten.

Een uitvaartverzekering vergelijken

Ook bij het online afsluiten van een uitvaartverzekering heeft u dus recht op minimaal 14 dagen bedenktijd. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom raden wij u aan om te vergelijken. Door de uitvaartverzekeringen te vergelijken op voorwaarden en premie, ziet u welke verzekering het beste bij uw wensen aansluit. Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie over het afsluiten van een uitvaartverzekering? Neem dan gerust contact op en wij helpen u graag verder.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01