menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 6 juli 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Bang voor de dood

Niemand weet wat er na de dood komt. Deze gedachte beangstigt veel mensen. Angst voor de dood is daarom één van de meest voorkomende angsten. Bang de dood uit zich op verschillende manieren. Zo ervaren sommige mensen vooral de angst om hun nabestaanden achter te laten. Terwijl anderen juist bang worden van de gedachte dat ze niet weten wat er na de dood met hen gebeurt.

Wat is angst voor de dood?

In zekere mate heeft iedereen angst voor de dood. Niemand weet wat er gebeurt als hij of zij overlijdt. Vaak gaat de angst niet zozeer om het sterven zelf. Maar meer om de gedachte wat er daarna gebeurt. Bij mensen die geloven in een hemel is de angst voor de dood vaak een stuk minder. Maar er zijn ook gelovigen die juist erg angstig zijn voor de dood zijn. Dit komt door het geloof in het oordeel na de dood: naar de hemel of de hel. Mensen die geen religie hebben, zijn vaak bang voor de dood omdat ze geen rust vinden in de gedachte dat ze in de hemel komen. Zij zien de dood als een totaal mysterie of een donker zwart gat, waar ze helemaal alleen zijn. De angst voor de dood kan ook betrekking hebben op dierbaren. Het idee dat een dierbare komt te overlijden wekt angst op.

Verschillende soorten angst

Bang voor de dood

Bang zijn voor de dood uit zich in verschillende vormen. Het is vaak ook niet helemaal duidelijk wat de angst nu precies inhoudt. Sommige mensen zijn erg bang voor hun eigen dood. Terwijl het bij anderen juist gaat om de dood van iemand anders. De angst kan vooral tot uiting komen bij een begrafenis of crematie. Maar soms is de angst zo hevig dat iemand niet in een auto of vliegtuig durft te stappen omdat diegene bang is om dood te gaan. Hoe bang iemand voor de dood is, verschilt dus enorm per persoon. Bang zijn voor de dood is daarom een erg breed begrip.

Niet hetzelfde als doodsangst

Bang zijn voor de dood is niet hetzelfde als het hebben van doodsangst. Doodsangst ervaart iemand als diegene daadwerkelijk in gevaar is. Angst voor de dood speelt op als iemand zich beseft dat het leven eindig is en daar verdrietig of angstig van wordt. Iemand kan dus ook bang zijn voor de dood zonder dat hij of zij gevaar loopt.

Bang voor de dood: in top 10 angsten

Vaak schamen mensen zich voor hun angst voor de dood. Toch is het een angst die bij veel mensen voorkomt. Zo staat bang zijn voor de dood in de top 10 van de meest voorkomende angsten. Hoeveel mensen hier last van hebben is niet duidelijk. Dat komt omdat mensen die angst ervaren zich vaak schamen en er niet over praten.

Waarom is iemand bang voor de dood?

De oorzaak van de angst voor de dood verschilt per persoon. Over het algemeen hebben mensen angst voor de dood omdat het zo ongrijpbaar is. Niemand kan vertellen hoe het is om dood te gaan. Het onbekende rondom overlijden wekt bij veel mensen angst op. Daarnaast ontstaat bang zijn voor de dood vaak als een dierbare (plotseling) is overleden. Dit kan een traumatische ervaring zijn geweest. Angst voor de dood kan ook ontstaan door stress of een paniekaanval. Iemand kan dan het gevoel of gedachte krijgen dood te gaan.

Wanneer is bang zijn voor de dood problematisch?

Het voelen van angst is normaal. Het hoort bij het leven. Is iemand bang voor de dood? Dan kan dit op verschillende manieren tot uiting komen. Zo kan iemand enkel een bezorgd gevoel ervaren. Terwijl bij de ander de angst zo hevig is dat hij of zij daadwerkelijk paniekaanvallen krijgt bij de gedachte aan de dood. Bang zijn voor de dood is echter problematisch als het iemand belemmert in het dagelijks leven; de angst is zo overheersend dat iemand geen controle meer heeft over zijn of haar gedachten en/of bepaalde situaties gaat vermijden. Als iemand zoveel angst voor de dood heeft dat de angst blijvend is, dan is er sprake van een fobie.

Hulp bij angst voor de dood

Als de angst voor de dood problematisch wordt, dan is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Uw huisarts kan u hierbij helpen. Hij kan u bijvoorbeeld doorverwijzen naar een gespecialiseerde hulpverlener. Maar u kunt ook zelf actie ondernemer door het doen van ontspanningsoefeningen, mindfulness, informatie lezen over angst en angststoornissen en praten over de angst in een vertrouwde omgeving.

Disclaimer

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professionele hulp. Het artikel heeft geen therapeutische of diagnostische waarde. Ervaart u angstklachten door de dood? Dan raden wij u aan om uw klachten met uw arts te bespreken.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01