Uitvaartverzekering Onafhankelijk informatie centrum

Uitvaart regelen

Als er iemand is overleden, dient een arts dit te bevestigen. Dit kan de huisarts zijn of de arts van het ziekenhuis waar de persoon is overleden. Deze arts bevestigt dat de persoon is overleden en wat de oorzaak is. In de meeste gevallen stelt de arts vast dat het gaat om een natuurlijke dood. Stelt de arts dat het gaat om een niet-natuurlijke dood, is er een minderjarige overleden of twijfelt de arts over de doodoorzaak, dan schakelt de arts een altijd een gemeentelijke lijkschouwer in. Dit is hij wettelijk verplicht om te doen. Als de lijkschouwer ook twijfelt over de doodsoorzaak, dan wordt de officier van justitie ingeschakeld. Zodra bekend is wat de doodsoorzaak is, wordt een verklaring van overlijden opgesteld. Deze verklaring wordt opgesteld door de arts.

Overlijden melden bij de gemeente

Vervolgens moet het overlijden gemeld worden bij de gemeente. Meestal wordt dit gedaan door begrafenisondernemer, maar u kunt dit ook zelf doen. Om het overlijden te kunnen melden, dient u in het bezit te zijn van een verklaring van overlijden. Een overlijden wordt gewoonlijk binnen 6 dagen bij de gemeente gemeld.

Overlijdensakte

Zodra het overlijden is gemeld bij de gemeente, stelt de gemeente een overlijdensakte op. De gemeente geeft hiermee toestemming om de overledene te begraven of te cremeren. De overlijdensakte is voor u voornamelijk een document waarmee u bij verschillende instanties, zoals verzekeraars kunt aantonen dat de betreffende persoon is overleden.

Bekijk hier de checklist voor het regelen van een uitvaart.

Uitvaart regelen
2.8 (56%) 5 votes