Onafhankelijk informatie centrum

Overlijdensverzekering

Een overlijden in je familie of omgeving is altijd naar. Er moet van alles geregeld worden en de nabestaanden moeten in die toch al moeilijke periode allerlei beslissingen nemen. Je kunt je dierbaren veel problemen uit handen nemen door je uitvaart en financiën vooraf goed te regelen, zodat ze niet voor verrassingen komen te staan. Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van een overlijdensverzekering die je hierbij behulpzaam kan zijn.

Overlijdensverzekering soorten

Uitvaartverzekering:
Een verzekering voor je uitvaart is een overlijdensverzekering. Het uitgangspunt van een uitvaartverzekering is vergoeding van de kosten die verbonden zijn aan het regelen van je uitvaart. De meest bekende uitvaartverzekering is de natura uitvaartverzekering. Dit is een eenvoudige basisverzekering welke bij overlijden geen geld uitkeert, maar waarbij de verzekeraar de kosten van je uitvaart betaalt. Zijn er bijzondere wensen dan kan je een aanvullende verzekering (kapitaalverzekering) afsluiten waaruit eventuele extra kosten worden voldaan. Je kunt er ook voor kiezen uitsluitend een kapitaalverzekering af te sluiten. Bij overlijden wordt in dat geval een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd. De nabestaanden kunnen dit bedrag aanwenden voor het regelen van de uitvaart maar zijn in principe vrij in de besteding hiervan. Tenslotte is er nog een verzekeringsvorm die ook een vast bedrag uitkeert (de natura sommenverzekering) met als voorwaarde dat dit bedrag ook daadwerkelijk volledig aan de uitvaart wordt besteed.

De levensverzekering
Een overlijdensverzekering is in principe gewoon een levensverzekering. Deze verzekeringsvorm keert uit bij overlijden van de verzekerde, maar je kunt eveneens een levensverzekering afsluiten die aan het einde van de afgesproken looptijd ook uitbetaalt als de verzekerde nog in leven is (bijvoorbeeld een lijfrentepolis).

Overlijdensrisicoverzekering
overlijdensverzekeringDeze verzekeringsvorm dekt voor de begunstigden de financiële risico’s af bij overlijden van de verzekerde. Je kunt hierbij denken aan een lopende hypotheek (vaak is deze verzekering verplicht, met de bank als begunstigde) of de belangen van een eventuele zakenpartner in een eigen bedrijf. Hiermee wordt voorkomen dat je nabestaanden in financiële problemen komen na jouw overlijden.

Kortom: de verschillen tussen genoemde overlijdensverzekeringen

Uitvaartverzekering: betaalt de kosten van de uitvaart en keert altijd uit, ongeacht het moment van overlijden.
Levensverzekering: keert uit als de verzekerde overlijdt gedurende de vooraf overeengekomen looptijd of aan het einde van deze looptijd, ook als de verzekerde nog in leven is.
Overlijdensrisicoverzekering: keert alleen uit als de verzekerde gedurende de looptijd overlijdt. Bij overlijden na de looptijd wordt niets uitgekeerd.

Bekijk hieronder 5 overlijdensverzekeringen

Meest bekeken
€8,45
Meer informatie >»
62% kiest deze verzekering
Naar Yarden >

€8,50
Meer informatie >»
20% kiest deze verzekering
Naar Dela >

€9,29
Meer informatie >»
11% kiest deze verzekering
Naar Monuta >

€10,63
Meer informatie >»
5% kiest deze verzekering
Naar Ardanta >

€10,75
Meer informatie >»
2% kiest deze verzekering
Naar Nuvema >

Overlijdensverzekering 4.82/5 (96.36%) 11 votes