Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 16 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 29 september 2023

Wilsbeschikking

Een wilsbeschikking is een formulier waarin u aangeeft wat uw uitvaartwensen zijn. Andere namen voor de wilsbeschikking zijn: Wilsverklaring, wensenformulier of uitvaartcodicil. Maar hoe kunt u er één opstellen die rechtsgeldig is? Wij leggen het hieronder aan u uit.

Wat is een wilsbeschikking?

WilsbeschikkingEen wilsbeschikking is het document waarin u uw medische wensen kenbaar maakt. U beschrijft onder meer onder welke omstandigheden u geen behandeling wilt. Bijvoorbeeld aan een coma. In het document is tevens aan te geven dat u geen reanimatie wilt na een hartstilstand. Indien gewenst kunt u een euthanasieverklaring opnemen in uw wilsbeschikking. Dit is een optie als u niet ondraaglijk wilt lijden tijdens een ernstige ziekte. Schrijf in uw wilsverklaring op wie de vertegenwoordiger is voor het nemen van belangrijke beslissingen als u dat niet meer kunt.

Wilsbeschikking bij leven

Met een wilsbeschikking bij leven legt u uw medische wensen vast voor later. Het is belangrijk dit tijdig te doen, want als u ziek wordt is dit misschien niet meer mogelijk. Het wensenformulier maakt u bijvoorbeeld digitaal, maar een handgeschreven document is voor de wet eveneens rechtsgeldig. Zorg er altijd voor dat er een datum en handtekening opstaan en laat uw wilsbeschikking eventueel controleren door een huisarts. Daarmee voorkomt u eventuele onduidelijkheid in de toekomst.

Wilsbeschikking bij dementie

Wat is een wilsbeschikkingBij beginnende dementie kunt u vaak nog prima aangeven wat u wel of niet wilt. Dit wordt een stuk lastiger als de dementie al in een ver gevorderd stadium is. Daarom is het belangrijk zaken tijdig te regelen. Wanneer u alles niet meer goed kunt overzien of beoordelen, bestaat er namelijk een kans dat de wet u ziet als wilsonbekwaam. Dit betekent tegelijkertijd dat belangrijke beslissingen worden genomen door een partner of iemand anders uit uw nabije omgeving. Hiermee wordt uw eigen invloed beperkt.

Wilsbeschikking of testament?

Een wilsbeschikking is iets anders dan een testament. Bij een beschikking geeft u hoofdzakelijk aan wat uw wensen zijn op medisch vlak. In een testament beschrijft u wat er met uw nalatenschap moet gebeuren. Uiteraard kunt u beide documenten bij elkaar in een mapje stoppen, maar wel is het verstandig ze apart te beschrijven. Daarmee voorkomt u dat allerlei zaken door elkaar heen gaan lopen.

Wilsbeschikking voorbeeld

U kunt zelf een wilsbeschikking maken, maar u kunt ook ons voorbeeld hier downloaden. Dit voorbeeld kunt u downloaden en vervolgens zelf invullen naar wens. Het is belangrijk dat uw naam, de datum en uw handtekening erop staan.

Wilsbeschikking opstellen

Wanneer u een wilsbeschikking wilt opstellen is het verstandig om dit altijd samen met iemand anders te doen. Zo weet u zeker dat uw wensen bekend zijn bij een dierbare. De verklaring hoeft niet vastgelegd te worden bij een notaris. Bij een testament is dit wel het geval. Deel uw verklaring wel met uw nabestaanden. Print het meerdere keren uit en geef al uw dierbare een exemplaar.

Wat kunt u in uw wilsverklaring zetten?

In de beschikking legt u al uw uitvaartwensen vast. U kunt dit op de door u gewenste manier opschrijven. Hier zitten geen vaste regels aan. Wel is het belangrijk dat u het zo duidelijk mogelijk opschrijft, zodat er later geen misverstanden ontstaan.

Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van gegevens die u in de wilsverklaring kunt zetten.

  • Persoonsgegevens
  • Gewenste uitvaartondernemer
  • Of u begraven of gecremeerd wilt worden
  • Uw wens met betrekking tot orgaantransplantatie
  • Uw financiële gegevens voor uw nabestaanden
  • De naam van uw uitvaartverzekeraar
  • Eventuele grafwensen
  • Uitvaartmuziek of begrafenismuziek
  • Grote van uw uitvaart
  • Begraafplaats of crematorium
  • Uw overige persoonlijke uitvaartwensen

Wilsbeschikking op tijd regelen

U kunt het beste een wilsbeschikking zo spoedig mogelijk regelen. Hoewel u er liever niet over nadenkt, helpt u daarmee zowel artsen als bijvoorbeeld uw nabestaanden. Uw wilsverklaring met de huisarts bespreken is daarom altijd een verstandige keuze. Een arts weet daarmee precies wat uw wensen zijn en uitleggen wat hij of zij voor u kan betekenen. Wilt u uw wilsverklaring tussentijds aanpassen? Dit is uiteraard geen enkel probleem, maar zorg er wel voor dat uw huisarts dit weet of overhandig een nieuw exemplaar.

Verder is het belangrijk om een uitvaartverzekering tijdig te regelen. Bekijk hier meer informatie over de uitvaartverzekering.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01