Onafhankelijk informatie centrum

Resomeren bij een uitvaart

Heb je weleens gehoord van resomeren? Het is een nieuwe uitvaartnorm die vanuit Nederland wordt onderzocht door Yarden. In het Verenigd Koninkrijk en Amerika is resomeren al wel toegestaan, maar in Nederland wordt er al 2 jaar onderzoek naar gedaan. Wat is resomeren eigenlijk, wat zijn de voordelen hiervan en hoe kun je een uitvaartverzekering hierop afstemmen?

Wat is resomeren?
Resomeren is heel anders dan bijvoorbeeld een begrafenis of crematie. Het lichaam van een overleden persoon wordt opgelost in een bad van water en kaliloog. Dit chemische bad zorgt ervoor dat het lichaam van een overledene snel ontbonden is. Vaak is dit al binnen 2 tot 3 uur. Het witte poeder dat overblijft wordt verwerkt in een capsule en wordt meegegeven aan de nabestaanden.

Wanneer is deze uitvaarttechniek mogelijk in Nederland?
Om dit te realiseren is het noodzakelijk dat er een wetswijziging plaatsvindt. Momenteel wordt er door Yarden flink gelobbyd in Den Haag om een wetswijziging tot stand te brengen. Yarden denkt dit binnen 3 tot 5 jaar te kunnen realiseren in Nederland.

Wat zijn de voordelen van resomeren?
Resomeren heeft een aantal voordelen ten opzichte van cremeren en begraven. Resomeren is duurzamer en milieuvriendelijker dan begraven en cremeren. Metalen worden bij resomeren beter gescheiden en dit komt uiteraard ten goede van het milieu. Toch geeft Yarden ook eerlijk toe dat vooral de gang naar een uitvaart zelf het slechtste is voor het milieu. Een ander voordeel is dat je bij resomeren geen enorme begraafplaats nodig hebt.

Waar kies jij voor?
Hoewel deze uitvaarttechniek in Nederland nog niet is toegestaan, kan het geen kwaad om hier eens over na te denken. Pas in 1991 werd cremeren in Nederland gelijkgesteld aan begraven. Inmiddels is een crematie heel gewoon in Nederland. Het zal dus niet lang meer duren voordat deze uitvaarttechniek ook in Nederland tot de keuzemogelijkheden behoort. Het is raadzaam dit mee te nemen in je achterhoofd bij de keuze voor een uitvaartpolis.

Resomeren bij een uitvaart 1.00/5 (20.00%) 1 vote