menu

Miskraam

Leestijd: 7 minuten

miskraam Je bent zwanger en je bent super blij dat het is gelukt. Toch moet je niet vergeten dat het nog mogelijk is om een miskraam te krijgen. Bij 10-15% van de zwangere vrouwen treedt dit op. In dit artikel geven we je alle informatie over dit lastige onderwerp.

Wat is een miskraam?

Een miskraam is het afstoten van een niet levensvatbaar vruchtje tot 16 weken in de zwangerschap. Ook na 16 weken is het mogelijk om een het te krijgen, maar dan spreken we van een doodgeboorte. De meeste miskramen vinden plaats voor 12 weken zwangerschap. Dat is dan ook de reden dat de meeste mensen een zwangerschap tot 12 weken voor zich houden.

Er zijn verschillende soorten miskramen: je kunt een vruchtzak hebben zonder embryo of er is wel een embryo, maar het hartje klopt niet.

Vroegtijdig

Bij een vroege miskraam (Blighted ovum) is de groei al in een vroegtijdig stadium van de zwangerschap gestopt. Nog voordat er embryo ontwikkeld is. Op de echo is dan alleen een vruchtzakje zichtbaar.

Later tijdens de zwangerschap

Naast de vroege miskraam bestaat ook de “Missed abortion”, oftewel, de iets latere. Bij een iets latere is er op de echo wel een embryo zichtbaar, alleen klopt het hartje niet.

Symptomen

Hieronder hebben we de symptomen van een miskraam voor je op een rij gezet. Zijn één of meerdere van onderstaande symptomen op jou van toepassing? Dan raden we je aan om direct contact op te nemen met je huisarts of verloskundige.

  • Bloedverlies
    Vaginaal bloedverlies is vaak één van de eerste symptomen van een miskraam. Toch is het niet altijd zo dat bloedverlies tijdens een zwangerschap hoeft te betekenen dat er sprake is van een miskraam. Het vaginale bloedverlies komt meestal na een paar dagen op gang en je kunt het vergelijken met een hevige menstruatie. In sommige gevallen begint het bloedverlies met een bruine afscheiding. Bij de meeste vrouwen houdt het bloedverlies ongeveer 1 tot 2 weken aan.
  • Stolsels
    Een ander miskraam symptoom is het verliezen van bloedstolsels en klonten. Dit gebeurt meestal wanneer het later in de zwangerschap plaatsvindt.
  • Pijn in de onderbuik
    Pijn in de onderbuik kan ook een teken zijn van een miskraam. Bij een vroege miskraam is het mogelijk dat je alleen een wat zeurende pijn in je onderbuik voelt. Vaak is de pijn heftiger wanneer je verder in de zwangerschap bent. Meestal wordt deze pijn omschreven als pijnscheuten en krampen en ook dit is weer te vergelijken met heftige menstruatiepijnen.
  • Zwangerschapssymptomen nemen af
    Ook het afnemen van de zwangerschapssymptomen kan een miskraam betekenen. Bijvoorbeeld als je borsten minder gevoelig worden en je je minder misselijk voelt. Dit heeft te maken met de afname van het HCG-hormoon.

Naast bovenstaande symptomen kan het ook zijn dat je er tijdens de eerste echo pas achter komt dat je een miskraam hebt gehad. Het vruchtje is dan vaak al gestopt met groeien of het hartje klopt niet meer. Je kunt het dus ook krijgen zonder dat er nog bloedverlies is geweest. In dat geval kun je binnen een paar dagen of weken alsnog een bloeding verwachten.

Kans op een miskraam per week

De kans op een miskraam verschilt per week en is ook voor iedereen anders. Daarom hebben we in onderstaande tabel de gemiddelde kans per week weergegeven.

Kans op een miskraam per week tabel
Zwangerschapsweken Kans
Week 3 t/m 6 Ruim 12%
Week 7 t/m 9 9 tot 10%
Week 10 t/m 12 7,5 tot 8%
Week 13 t/m 15 5 tot 8%

In onderstaande tabel vind je de extra informatie over de kansen op een miskraam per zwangerschapsweek.

Kans per zwangerschapsweek
Week 1 9 weken
2 weken 10 weken
3 weken 11 weken
4 weken 12 weken
5 weken 13 weken
6 weken 14 weken
7 weken 15 weken
8 weken Na 16 weken

De kans op basis van leeftijd

De leeftijd van de vrouw speelt een grote rol bij de kans op een miskraam. Zo is de kans op een zwangerschap na 35 jaar een stuk kleiner dan voor die tijd. Na 35 jaar wordt de kans op een zwangerschap steeds kleiner en daarom proberen veel vrouwen om voor hun 35e zwanger te worden.

In onderstaande tabel zie je de kans op een miskraam op basis van leeftijd.

Kans op basis van leeftijd
Leeftijd Kans
Jonger dan 35 10%
Tussen 35-40 20%
Tussen 40-45 30%
Ouder dan 45 50%

Kans bij een tweeling

Als je zwanger bent van een tweeling, dan is de kans op een miskraam groter dan als je zwanger bent van een eenling. De kans dat er na 20 weken zwangerschap alsnog een miskraam komt, is bij tweelingen twee keer zo groot. De reden hiervan is dat de kans op chromosomale afwijkingen is groter. Deze miskramen komen het meest voor bij eeneiige tweelingen.

Het kan voorkomen dat een van de baby’s overlijdt en de andere baby gezond ter wereld komt. Hoe eerder het tijdens de zwangerschap plaatsvindt, hoe groter de kans voor de andere baby is dat er geen verdere complicaties optreden.

Oorzaken

Een miskraam kan verschillende oorzaken hebben. Echter is het vaak zo dat er geen oorzaak voor gevonden wordt en je dus kunt spreken van domme pech. Voel je dus niet schuldig over een miskraam.

Hieronder hebben we veel voorkomende oorzaken voor je op een rij gezet.

Oorzaken op een rij

  • Roken
    Roken zorgt voor een verhoogde kans op een miskraam. Dit komt omdat roken tijdens een zwangerschap een slechte invloed heeft op conditie van de placenta. Een baby heeft een placenta nodig om te kunnen overleven en als de placenta in slechte staat is, dan is de kans op een miskraam groter.
  • Alcohol
    Een andere oorzaak van een miskraam is het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap. Alcohol is een soort vergif en is niet alleen slecht voor de baby, maar ook slecht voor jezelf.
  • Drugs
    Drugs is net als alcohol slecht voor jou en voor je baby. Gebruik daarom geen drugs tijdens de zwangerschap.
  • Overgewicht
    Als je last hebt van (zwaar) overgewicht is het niet alleen moeilijker om zwanger te raken, de kans dat het misgaat lijkt ook groter te zijn. Zorg dus voor een goede conditie en gezonde voeding.
  • Medicijngebruik
    Niet schrikken, niet alle medicijnen kunnen een miskraam veroorzaken. Het is daarom erg belangrijk om je medicijngebruik te bespreken met je huisarts als je zwanger bent. Een huisarts kan je precies vertellen welke medicijnen je wel kunt nemen en welke niet. Check dit ook nog een keertje als je je medicijnen ophaalt bij de apotheker.
  • Hogere leeftijd
    Vrouwen boven de 35 jaar hebben 20% kans op een miskraam, terwijl dit bij vrouwen onder de 35 jaar op 10% ligt. Hoe ouder een vrouw wordt hoe groter de kans.
  • IVF behandelingen
    Bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF is de kans op een miskraam hoger dan bij een natuurlijke zwangerschap. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen ligt de kans tussen de 15 en 25%, terwijl dit bij een natuurlijke zwangerschap tussen de 10 en 15% ligt.

Oorzaken van herhaalde miskramen

Naast de veel voorkomende oorzaken van miskramen zijn er ook nog oorzaken die pas duidelijk worden na herhaalde miskramen. Hieronder een aantal oorzaken die vaak geconstateerd worden nadat er meerdere keren een miskraam heeft plaatsgevonden.

Kun je een miskraam voorkomen?

Wij krijgen regelmatig de vraag; Kun je een miskraam voorkomen? Het antwoord daarop is dat je het (bijna) niet kunt voorkomen. Veel vrouwen denken dat het veroorzaakt kan worden door bijvoorbeeld: vrijen, fietsen, paardrijden en sporten. Toch is dit niet waar.

Wel is het zo dat de kans op een miskraam toeneemt wanneer er sprake is van alcohol en drugs gebruik, roken en overgewicht. Ook kun je de kans verkleinen door te proberen voor je 35e leeftijd zwanger te raken.

Miskraam opwekken

Verloskundigen en gynaecologen adviseren in bijna alle gevallen om een af te wachten. Het opwekken komt daardoor niet zo vaak voor en gaat in de meeste gevallen vanzelf. Sommige vrouwen vinden het prettiger om de miskraam zo snel mogelijk te laten plaatsvinden, zodra zij weten dat het kindje niet meer leeft en willen het opwekken.

Pillen

Wanneer er besloten wordt om de miskraam op te wekken, worden er pillen tegen de baarmoedermond geplaatst. De pillen bevatten een bepaalde stof die ervoor zorgt dat de baarmoedermond open gaat staan en de baarmoeder zich samentrekt. Dit zorgt er vaak voor dat de vrucht naar buiten komt.

Curettage

Wanneer de miskraam opwekken op die manier niet lukt dan is er nog de mogelijkheid voor curettage.  Curetage is het leegzuigen van de baarmoeder. Dit gaat via de vagina en vindt plaats onder plaatselijke verdoving of volledige narcose. Deze ingreep is poliklinisch en duurt ongeveer vijftien minuten. Hierdoor kun je na de behandeling meteen weer naar huis.

Hoe voelt een miskraam?

Veel vrouwen vragen zich af hoe een miskraam voelt, omdat iedere zwangere vrouw weleens pijntjes voelt tijdens de eerste weken van de zwangerschap. De onwetendheid zorgt ervoor dat vrouwen al snel denken dat ze een miskraam voelen. Toch blijkt dat in veel gevallen niet zo te zijn. Maak je er daarom niet al te snel druk over, de kans is immers klein dat het ook echt zo is.

Hoe het voelt is een lastige vraag om te beantwoorden, omdat het voor iedere vrouw anders voelt. De meeste vrouwen die het hebben gehad zeggen dat de pijn aanvoelt als een heftige menstruatie.

Hoe ziet een miskraam eruit?

Een miskraam ziet er iedere keer anders uit en is ook afhankelijk van de zwangerschapsweek waarin het plaatsvindt. In week 4 en 5 van de zwangerschap ziet eruit als een heftige menstruatie. Ook bij 6 weken is de embryo nog erg klein en nauwelijks te zien. In week 7, 8 of 9 is de embryo ongeveer zo groot als een boontje en dus nog bijna niet te zien. Bij een miskraam na 10 weken is er vaak wel al een klein kindje te zien.

Miskraam gehad, en nu?

Als je een miskraam hebt gehad is de kans groot dat je erg emotioneel bent. Probeer dit, samen met je eventuele partner, goed te verwerken. Dit kan met z’n tweeën zijn, of met vrienden en familie maar natuurlijk kan het ook met een extern persoon zoals een psycholoog. Schaam je hier niet voor, het is niet niets wat je moet verwerken.

Contact met verloskundige

Belangrijk is dat als je een miskraam hebt gehad je meteen contact opneemt met je verloskundige. Zij kan je direct bijstaan en vertellen wat je moet doen. Afhankelijk van de lengte van de zwangerschap zullen er acties ondernomen moeten worden en jouw verloskundige zal je hierin begeleiden.

Zwanger worden na een miskraam

Als je een miskraam of een curettage hebt gehad dan kan het bloedverlies 2 tot 4 weken duren. Daarnaast zal het ongeveer 4 tot 6 weken duren voordat je weer ongesteld zult worden. Vanaf dat moment kun je weer zwanger worden. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen binnen 3 maanden na de miskraam sneller zwanger worden en een grotere kans hebben op een succesvolle zwangerschap dan als zij langer wachten. Er wordt geadviseerd om te wachten tot je eerste menstruatie voordat je opnieuw probeert zwanger te worden. Duurt het bloedverlies veel langer of blijft je ongesteldheid nog weken uit, neem dan contact op met je huisarts.

Rouwverwerking

Voordat je opnieuw zwanger wordt, is het erg belangrijk om je verdriet eerst te verwerken. Zorg dat je emotioneel en conditioneel toe bent aan een nieuwe zwangerschap. Als je een miskraam hebt gehad betekent dit niet dat je bij een volgende zwangerschap een verhoogde kans hebt dat het nogmaals gebeurd.. Heb je al 2 miskramen gehad, dan is de kans op volgende wel 25% groter en na 3 miskramen is dat 35%.

Wat dekt de uitvaartverzekering?

Het is een onderwerp waar je liever niet over na wilt denken, maar maar toch is het slim om een uitvaartverzekering voor jezelf en je partner af te sluiten als je zwanger bent. Wanneer je zelf een uitvaartverzekering hebt afgesloten is je ongeboren kindje namelijk in veel gevallen direct meeverzekerd. Bij DELA en Ardanta is de uitvaart van een ongeboren kind meteen vanaf de eerste dag van de zwangerschap meeverzekerd. Bij Monuta is er bij een miskraam na 20 weken zwangerschap pas dekking.

Dekking ongeboren kind bij uitvaartverzekeraars

Uitvaartverzekeraar Dekking
DELA Vanaf het begin van de zwangerschap tot 60 dagen na de geboorte gratis meeverzekerd
Monuta Vanaf 20 weken zwangerschap gratis meeverzekerd tot 18 jaar

Bronnen:

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Thuisarts.nl
  • UMC Utrecht
  • Diakonessenhuis
  • Nationale vereniging voor lupus, APS, sclerodermie en MCTD
  • Apotheek.nl
  • DELA
  • Monuta
  • Ardanta

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01